Palomuuri

Palomuuri

Palomuuri (firewall) tarkoittaa ohjelmistoa tai laitetta joka estää luvattoman tietoliikenteen ulkopuolelta tietokoneelle. Jos tietokoneessa on nettiyhteys, palomuuri on nykyään välttämätön.

Linux-ytimessä on palomuurin tarvitsema toiminnallisuus valmiina. Tarvitaan vain käyttöliittymä jolla palomuurin asetukset tehdään ja palomuuri käynnistetään ja sammutetaan. Toki voi tehdä ytimen jossa tarvittavia osia ei ole mukana, mutta luultavasti kaikkien Linux-jakeluiden ytimessä ne on käännetty mukaan.

Debian GNU/Linux tarjoaa useitakin vaihtoehtoisia palomuurin hallintaohjelmia. Periaatteessa palomuurin käyttöönotto on varsin yksinkertaista: sallitaan kaikki yhteydet jotka avataan sisältä ulospäin, ja kielletään kaikki yhteydet ulkoa sisäänpäin lukuunottamatta niitä jotka on jo avattu sisältä päin. Tällaisen palomuurin tekee ohjelmalla firestarter hyvin helposti.

Firestarter

Firestarterin saa nopeasti käyttöön ja se tekee peruspalomuurin hyvin vähäisellä säätelyllä.

screenshotit asetusruuduista olis kiva saada

Kun firestarterin asetukset on tehty, se käynnistyy automaattisesti. Jatkossa firestarter käynnistyy joka kerta Linux-järjestelmän käynnistyessä. Jos on soittoyhteys eli modeemi, Firestarter pitää valita käynnistyväksi soittoyhteyden ajaksi.

Ei ole välttämätöntä pitää Firestarterin ikkunaa auki ruudulla, palomuuri toimii taustalla vaikka käyttöliittymäohjelman sulkee. Toki voi seurata palomuurin estämiä yhteyden avauksia Hits-välilehdeltä. Lisää tietoa Firestarterista löytyy ohjelman webbisivulta ja ohjelman mukana asentuneista käyttöohjeista.

Arno-iptables-firewall

Monipuolisempi palomuuri saadaan esimerkiksi arno-iptables-firewall komentotiedostolla. Tämä on siitäkin näppärä, että toimii vaikkei palomuurikoneessa olisi asennettuna graafista käyttöympäristöä.

Mikäli palomuuriin pitää avata portteja palveluita varten tai muuta erikoisempaa säätelyä, on arno-iptables-firewall käytännöllisempi kuin Firestarter.