Ohjeita luettavaksi

Ohjeita luettavaksi

Ohjeita Debian GNU/Linux -järjestelmän käyttäjille löytyy asennetusta järjestelmästä. Mikäli dwww on asennettuna voi suunnilleen kaikkien asennettujen ohjelmien ohjeet lukea selaimella osoitteesta http://localhost/dwww.

Selaimella voi lukea ohjeita jos dwww on asennettu

Komentojen käsikirjasivuja eli man-sivuja luetaan komennolla man tai graafisella käyttöliittymällä xman. Joidenkin komentojen kohdalla man-sivu on suppeahko ja täydellisempi ohje on luettavissa komennolla info.

Asennettujen pakettien mukana tulleet ohjeet ovat hakemistossa /usr/share/doc/paketin-nimi. Joskus ohjeisto on hyvinkin laaja, jolloin ohjeet ovat yleensä omassa asennuspaketissaan.

Komentoriviltä käytettävissä komennoissa pitäisi kaikissa olla sisäänrakennettu pikaohje, jonka saa näkyviin komentamalla komennon-nimi –help tai komennon-nimi -h. Ohjelmissa joissa on graafinen käyttöliittymä eli GUI tapaa olla oikeasta ylänurkasta löytyvä sisäänrakennettu ohje. Joissain ohjelmissa ohjeen saa näkyviin painamalla F1.

Debian GNU/Linux -projektin seittisivusto kokoaa myös ohjeita, ne löytyvät osoitteesta http://www.debian.org/doc. Debianin seittisivustolla on useita peilejä, kannattaa käyttää lähintä eli Saksassa sijaitsevaa http://www.de.debian.org/.

UNIX FAQ on kiinnostava jos haluaa perehtyä syvällisemmin Linuxin käyttöön, erityisesti käyttöön komentoriviltä. Suomenkielinen suppeampi FAQ eli useimmin kysytyt kysymykset Linuxista keskittyy Linuxiin.

Kirjastosta löytyy kirjoja, Debianissa on APT ja dpkg -komennot joita muissa Linuxeissa tai Unixeissa ei ole, mutta muilta osin järjestelmän ohjeiksi käyvät yleiset Linux- tai Unix-kirjat. Mikäli omasta kirjahyllystä löytyy Unix-kirjallisuutta, se voi hyvinkin päteä suurimmalta osaltaan myös Debianissa.

Tukea saa postituslistoilta tai IRC-kanavilta. On kohteliasta tutustua ensin postituslistan usein kysyttyihin kysymyksiin, UKK eli FAQ, ja selata postituslistan arkistoa jos sieltä jo löytyisi vastaus. Luettelo Debianin postituslistoista on webbisivulla http://lists.debian.org/, josta löytyvät postituslistojen arkistot ja ohjeet listalle liittymiseen ja eroamiseen.

Suomenkielinen FTFM tietokanta on osoitteessa http://ftfm.apz.fi/. Debian Wiki on nykyään virallisesti Debian-projektin osa. Wiki löytyy osoitteesta http://wiki.debian.org/. Kyseessä on Wikipedia, eli “tietosanakirja” jota lukijat voivat täydentää. Myös epävirallinen on Debian User Forums, foorumi eli webbisivu, jossa kirjoitetaan kysymys ja toiset käyttäjät toivottavasti vastaavat, tai sitten vaan keskustellaan. http://linux.fi/ Linux.fi-wiki on myös Wikipedia, sinnekin tehdään talkoilla ohjeistusta.

Uutisryhmät eli newsit, virallisesti Usenet News ovat ehkä kätevämpiä kuin webbiforumit. Omalla Internetpalveluntarjoajalla lienee uutispalvelin josta seurattavat uutisryhmät voi lukea asiakasohjelmalla. Mozillassa on Newsgroups-ikkuna, muita uutisten lukun sopivia ohjelmia löytyy komennolla apt-cache search news reader. Sopiva uutisryhmä on esimerkiksi sfnet.atk.linux.