Linuxin asennuksesta

Linuxin asennuksesta

Linuxin asentaminen ei välttämättä ole sen hankalampaa kuin minkään muunkaan käyttöjärjestelmän asentaminen. Pulmia tulee lähinnä erikoisten tai liian uusien oheislaitteiden kanssa jos oheislaitteiden valmistajat eivät itse tee laiteajureita Linuxille. Debian GNU/Linux asennusohjeen liite Asennus-howto kannattaisi ainakin lukea (se on suomennettu). Debian GNU/Linux asennusohje on varsin pitkä koska asennuksen voi tehdä eri tavoilla ja erikoistapauksiakin on. Tämäkin ohje on suomeksi. Mikäli tietokone ei ole tavallinen PC, eli i386-arkkitehtuuria, pitää oman koneensa asennusohje valita Debian GNU/Linux 4.0 – Asennusopas -sivulta mieluisella kielellä ja sopivassa tiedostomuodossa.

Jos haluaa vähällä vaivalla kokeilla toimiiko Linux omassa tietokoneessa, niin sanottu Live-CD on näppärä. Esimerkiksi Ubuntu on suosittu ja toimii läppäreissäkin varsin hyvin. Alle 256 Mt:n muistilla ei kannata Ubuntua kokeilla.

Kannettavat tietokoneet eli läppärit ovat hieman hankalia asennuskohteita, niissä on usein eksoottisia oheislaitteita ja valmistajakohtaisia erikoisuuksia. Kannattaa tutkia Linux on Laptops:n sivuilta oman läppärin kohdalta kokemuksia asennuksesta.

Debian GNU/Linux, jota tällä kurssillakin käytetään, on aiemmin ollut vaikeasti asennettavan jakelun maineessa. Asennuksen vaikeudesta voi olla montaa mieltä, mutta uusi Debianin asennin ainakin kyselee paljon vähemmän kuin aiemmin, siinä on mukana laitteistotunnistusta ja levyosioiden teko automaattisesti. Debian toimii luotettavasti, se on tärkeää.

Käytettäessä uutta asenninta noudetaan sopiva romppuotos asentimen kotisivulta ja kirjoitetaan se rompulle. Otokset ovat 110 Mtavua jos voidaan noutaa varsinaiset asennuspaketit Internetistä. Asennettaessa ilman nettiyhteyttä olevaan koneeseen kannattaa noutaa tai ostaa kaupasta asennusromput.

Ohjeita asennusromppujen kirjoittamiseen rompulle löytyy BurningIsoHowto-ohjeesta.

Debianin asennusromppujen myyjiä löytyy esimerkiksi Debianin CD-toimittajat -sivulta. Debian on vapaa käyttöjärjestelmä, mikä tarkoittaa muun muassa, että sitä voi vapaasti kopioida itselleen ja kavereilleen, asennusromputkin voi itse noutaa ja kirjoittaa tyhjälle aihiolle. Jos ei itse voi tai viitsi polttaa romppuja voi ne ostaa valmiina. Debianin vapaus tarkoittaa myös kaikkien ohjelmien lähdekoodinkin olevan saatavilla. Lähdekoodit ovat paitsi noudettavissa netistä saatavilla myös rompulla, mutta lähdekoodeja tavallinen käyttäjä todennäköisesti ei tarvitse, eli ne voi jättää ostamatta ja noutamatta.

Asennuksen eteneminen valokuvina auttaa hahmottamaan miten asennus tehdään. Varsinaisesti asennus on jatkokurssin asioita, tällä kurssilla käsitellään asennusta kurssin loppupuolella jos oppilaat haluavat. Oma-aloitteiset käyttäjät voivat koittaa asentamista tosta vaan tai lukevat ensin asennuksen pikaohjeen tai koko asennuskäsikirjan. Nämä ohjeet ovat saatavilla suomeksi, englanniksi ja noin 40 muulle kielelle.

Jos päättää heti ryhtyä Debian GNU/Linux asennukseen, on huomioitava tai selvitettävä etukäteen:

  • Jos koneessa on ennestään jokin käyttöjärjestelmä (esimerkiksi Windows) ja se halutaan säilyttää, on levylle järjestettävä tyhjää tilaa Linuxille (noin 2 Gt - 5 Gt). Tyhjä tila tarkoittaa vapaata levytilaa joka ei ole missään levyosiossa. Asennin osaa tehdä kaksoiskäynnistyksen eli koneen käynnistyessä valitaan kumpi käyttöjärjestelmä käynnistyy.
  • Merkki ja malli näytönohjaimesta, äänikortista, verkkokortista ja hiirestä. Asennin tunnistaa verkkokortin ja hiiren useimmiten oikein, mutta varmuuden vuoksi ne voi selvittää etukäteen.
  • Näytön käsikirjasta katsotaan minkämoisia taajuuksia ja tarkkuuksia näyttö osaa käsitellä. Tietämällä näytönohjaimen ja näytön ominaisuudet, saa parhaan mahdollisen kuvan. Ilman näitä tietoja voi valita näytönohjaimen ajuriksi vesa ja näytön valitsemalla helpossa asennuksessa resoluution sekä virkistystaajuuden mukaan.
  • Jos ei asentimen kysymyksiä ymmärrä, annetaan mennä oletusarvolla.
  • Jos verkkoasetukset (eli IP-numero, gateway jne.) tehdään automaattisesti niin hyvä on, muuten pitää tietää IP-numero, verkon peite, oletusreititin ja nimipalvelimet.

Asennus Windowsin rinnalle

Kun asennetaan Linux koneeseen jossa on jo Windows, ja halutaan säilyttää Windows käytössä, pitää tehdä levylle tilaa Linuxia varten. Debian GNU/Linux asennin osaa löytää Windows-asennuksen ja asettaa sen vaihtoehdoksi käynnistysvalikkoon.

Levytilaa tarvitaan mieluiten yli 5Gt jos asennetaan työpöytäympäristö Gnome tai KDE. Vähemmälläkin levyllä tulee toimeen jos jättää isot ohjelmistot asentamatta. On muistettava laskea myös sivutusalueen levytila, tälle swap-levylle varataan tyypillisesti kaksi kertaa keskusmuistin määrä.

Jos windowsilla on monta levyosiota, voi mahdollisesti jonkun tai joitakin niistä poistaa. Jos levyosioissa on tarpeellisia tiedostoja, ne pitää siirtää niille windowsin levyosioille jotka säilytetään.

Jos Windowsilla on vain C:-levy, pitää siihen saada vapaata tilaa niin paljon että Linux saadaan asennettua, ja työtilaa Windows-käyttöön. Ensin kannattaa poistaa tarpeettomat tiedostot, jotta levytilaa vapautuu. Kun vapaata levytilaa on Linuxin tarvitsema sekä Windosille tarpeellinen työtila, käynnistetään Windowsin levyn eheytys. Tämä siirtää windowsin kaikki tiedostot levyn alkuun, jolloin vapaa levytila on yhtenäisenä palana levyosion lopussa.

Jos tiedostojärjestelmä on FAT, osaa ilmainen FIPS pienentää osion. Jos tiedostojärjestelmä on NTFS, osaa GNU-projektin parted NTFS-osion koon muuttamisen. Ubuntun, Debianin ja mahdollisesti muidenkin Linuxien asennin osaa pienentää Windows-osiota jotta tulee tilaa Linuxille. FIPS on muun muassa Debianin asennusrompuilla hakemistossa tools/. Kannattaa lukea käyttöohjeet huolella ennen kuin ryhtyy levyosioiden kokoa muuttamaan. Jos levyllä on tärkeitä tiedostoja, on syytä ottaa niistä kopiot, huonolla tuurilla tiedostot häviävät levyosioita peukaloitaessa.

Kun levyllä on vapaata tilaa, siis tilaa joka ei kuulu mihinkään levyosioon, voidaan Linuxin asennin käynnistää.

Minä teen kaikki levyosiot, myös Windowsin tarvitsemat, Linuxin osiointityökaluilla. Opin kantapään kautta, kun Windows oli tehnyt osionsa osittain Linuxin osioiden päälle ja sotki Linuxini käyttökelvottomaksi. Jos Windowsin uudelleenasennus ei tunnu liian työläältä, turvallisinta olisi

  • tyhjentää levy,
  • tehdä osiot Linuxin osiointityökalulla,
  • asentaa Windows ja
  • asentaa Linux.