Keskustelu Porixista:Apua
Netti
Tarkistetaan kaapelien olevan kunnolla paikoillaan: Jos kortissa/kytkimessä/ADSL-boxissa on linkkivalo, tarkistetaan palaako se. Jos ei pala, kaapeli on katki, irti tai jotain muuta vikaa. Korjaa tämä vika ensiksi, jos linkkivalo ei pala turha touhuta muuta. Kaikissa korteissa ei ole linkkivaloa tai se ei näy kotelon ulkopuolelle. Riittää jos toisesta päästänä näkee linkkivalon, kyllä se yhteys sitten toimii.
ADSL-modeemissa ja kaapelimodeemissa on merkkivalo DSL. Jos se ei pala, ei modeemi saa yhteyttä keskukseen. Vika voi olla johdossa, tai sitten palveluntarjoajan verkko on nurin. Jos johto näyttää ehjältä ja on kunnolla kiinni, voi kysellä naapureilta toimiiko heillä saman palveluntarjoajan netti. Jos kaikilla on netti katki pitää soittaa palveluntarjoajan vikailmoitusnumeroon. Tai odotella, ja toivoa jonkun naapurin soittavan.
Usein tietokone noutaa verkkoasetukset automaattisesti. Komennolla sudo ifconfig voi tarkistaa mitä asetuksia on tullut. Komenolla less /var/log/syslog voi katsoa lokia koneen tekemisistä, siellä pitäisi olla myös rivit verkkoasetusten noutamisesta. Jos ei ole perehtynyt verkkoasetuksiin, kannattaa tulostaa paperille ifconfigin tuloste silloin kun netti toimii tämän ohjeen liitteeksi, Siitä voi sitten vertailla onko asetukset samanlaiset.
Komento netstat -r näyttää reititystaulun Katso default-riviltä Gateway-sarakkeesta reitittimen IP-numero. Kokeile pingata sitä, eli ping osoite. Jos reititin vastaa pingiin toimii yhteys ainakin reitittimeen asti, vika on siis kauempana.
Tiedostossa /etc/resolv.conf on nimipalvelimen osoite. Pingaa sitäkin. Jos nimipalvelin vastaa pingiin on aika kumma jos netti ei toimi, kokeile uudestaan josko se olisi alkanutkin toimimaan. Pingaa vaikka jotain konetta joka on aina käynnissä, vaikka oman palveluntarjoajasi konetta tai konetta www.funet.fi.
Jos reititin vastasi pingiin mutta nimipalvelin ei, voi vika olla vain nimipalvelimessa. Jos muistat jonkun koneen IP-numeron, esimerkiksi www.funet.fi on 193.166.3.7, voit kokeilla pingata sitä. Jos se vastaa pingiin, kokeille vaikka selaimella jos sekin toimisi IP-numerolla. Jos toimi, niin netti sinänsä toimii mutta nimipalvelu ei osaa muuttaa nimiä numeroiksi. Selvitä käytetäänkö sitä nimipalvelinta jota on tarkoitus käyttää. Toimivan nimipalvelimen kanssa netti pitäisi alkaa toimimaan normaalisti.
Kone ei käynnisty
Tuleeko sähköä? Töpseli seinään, virtalähteen pääkatkaisija päälle. Kokeile lampulla tms. samasta töpselistä tuleeko sähköä. Jos ei vieläkään mitään elonnerkkiä tietokoneessa kun virtakatkaisijaa paiinaa, on kyseessä laitevika. Virtalähde on ehkä rikkoontunut, ne vanhemmiten saattavat sanoa sopimuksen irti. Erityisesti jos virtalähde kuumenee se saattaa kärähtää ja särkyä. Kuumenemista edistää jos virtalähteen tuuletin ei pyöri kunnolla tai virtalähteen sisällä on paljon pölyä estämässä ilman kiertoa. Pöytäkoneisiin saa uuden virtalähteen kaupasta.
Jos koneen merkkivalot syttyvät, tuulettimet lähtee pyörimään ja levyt käynnistyvät, pitäisi päästä ainakin BIOS:iin. Jos pääsee, tarkista käynnistysasetukset eli miltä laitteelta tietokone yrittää bootata. Tarkista onko levyke, romppu, USB-muisti tms. koneessa. Ota pois jos et halua käynnistää niiltä.
Jos BIOS:n mukaan kone käynnistyy kiintolevyltä ja BIOS näyttää koneessa olevan kiintolevy, pitäisi käynnistymän. Jos koneen sisällä näkyy kiintolevy mutta BIOS ei löydä sitä, katso onko kiintolevyssä virtajohto kunnolla kiinni ja samoin datakaapeli paikallaan. Katso onko myös johtojen toinen pää jossain kiinni. Jos ei vieläkään käynnisty kiintolevyltä, onko varma että levylle on asennettu käyttöjärjestelmä?
Levykin on voinut rikkoutua, ehkä voit kokeilla toisella levyllä?
Jos kone käynnistyy Live-rompulta tai muulta taltiolta, voi komennolla root katsoa komennolla fdisk -l mitä levyjä koneessa on. Samalla näkee mitä levyosioita levyllä on. Sitten voi kokeilla liittää levyltä osion, komennolla mount -o ro /dev/hda1 /mnt. Näin voi ainakin kopioida talteen tiedostot, jos ei muuta.
Mikäli levyn saa liitettyä ja tiedostot ovat levyllä tallessa, mutta ei vaan käynnisty levyltä, on levyn pääkäynnistyslohko ehkä sekaisin. Sen voi kirjoittaa uudestaa, GRUB ja LILO tekevät pääkäynnistyslohkoon sen koodinpätkän jonka kone suorittaa ensimmäiseksi.