TeeItseKioskikone-Ubuntu

Ubuntu

Laite

Ohjelmisto

Ubuntu 8.04, päivitettynä päivän versioon.

Muokataan Firefoxin asetuksia siten, että selain unohtaa mahdollisimman paljon istunnon aikana tehdystä kun istunto lopetetaan.

Muokkaa | Asetukset | Tietosuoja

  • Valitaan Tyhjennä valitut yksityisyystiedot aina kun Firefox suljetaan
  • Valinta pois kohdasta Kysy lupa tiedostojen poistamiseen
  • Yksityisyystiedot Asetukset, valitse kaikki poistettaviksi.

Muokkaa | Asetukset | Turvallisuus

  • Valinta pois kohdasta Tallenna sivustojen salasanat

R-Kiosk

R-Kiosk on lisäosa Firefoxiin, tarkoitus on tehdä kioskiselain. Asennetaan R-Kiosk. R-Kiosk löytyy myös etsimällä kaikkien lisäosien joukosta Firefoxin valikossa Työkalut | Lisäosat.

Työkalut | Lisäosat | Hae lisäosia

  • Etsitään ohjelma R-Kiosk ja valitaan Asenna Firefoxiin. Firefox pitää käynnistää uudelleen jotta R-Kiosk tulee käyttöön. Koska R-Kiosk poistaa käytöstä Firefoxin valikkoja, myös Muokkaa-valikon, ei normaalisti pääse Firefoxin asetuksia muokkaamaan eikä R-Kioskia poistamaan. Käynnistämällä Firefox tarkentimella –safe-mode otetaan tilapäisesti pois käytöstä lisäosat, myös R-Kiosk, ja päästään asetuksia säätämään tavanomaiseen tapaan. Kirjoita siis päätteeseen seuraava komento:

/usr/bin/firefox –safe-mode

R-Kiosk on oletusasennuksena vähän liiankin hyvä, selain on tosiaan kokoruututilassa eikä valikoita näy. Harmittavasti myös osoiterivi puuttuu, eli aloitussivulta ei pääse mihinkään jos ei sivulla satu olemaan linkkejä muualle. Osoiterivin saa lisättyä ohjeella More about R-Kiosk, eli muokkaamalla tiedostoa user.js hakemistossa ~/.mozilla/firefox// (lisää tiedosto jos sitä ei vielä ole). Tiedostoon kirjoitetaan user_pref(“rkiosk.navbar”, true);

Jos osoitepalkkia ei oteta käyttöön, pitäisi R-Kioskin aloitussivulle kirjoittaa tarvittavat linkit ja jollain tavalla järjestää paluu takaisin aloitussivulle (koska myös Takaisin-painikkeen on R-Kiosk poistanut). Jos kaikki käyttäjät osaavat palata aloitussivulle painamalla Alt-Home päästään vähällä. Helpompaa on lisätä R-Kioskiin osoitepalkki, mutta silloin pääsee siirtymään mille sivulle vaan osoitteen kirjoittamalla (tai etsimällä Google-laatikossa sivua). Kun rkiosk.navbar on sallittu, on myös ikkunointiohjelman painikkeet mukana, eli selaimen ikkunan voi pienentää ja sulkea.

Jos R-Kiosk:n navbar olisi hienosäädettävissä, eli voisi ottaa mukaan vain painikkeet Päivitä, Takaisin, Eteenpäin ja Aloitus, olisi helpommin tehtävissä halutulla tavalla rajoitettu selain. Käyttäjiä helpottaisi, jos navbar olisi näkyvissä koko ajan. Nyt se tulee näkyviin kun kohdistimen vie ruudun ylälaitaan, mutta mistäpä satunnainen käyttäjä tätä tietäisi.

Arvio

Tällä tavalla tehdyt kioskit olivat Pori Cupissa. Toimivat odottamattoman hyvin, odotukset olivat matalalla kun tämä ratkaisu jouduttiin äkkiseltään keksimään ja toteuttamaan kahdessa tunnissa kun alkuperäinen suunnitelma ei sitten toiminutkaan. Yksi pulma oli, että käyttäjät tykkäsivät sammuttaa selaimen, ja seuraava käyttäjä joutui keksimään mistä selaimen sai takaisin. Pistettiin keskelle työpöytää Firefoxin käynnistyskuvake, se aika hyvin auttoi.

Koska selaimessa oli osoitepalkki ja Googlen laatikko, pääsi mille sivulle tahansa. Tästä ei suoranaista haittaa ollut, Veikkausliigan sivuille mentiin paljon, siellä lienee jotain pelejä. Suosituin cupin ulkoinen paikka olisi ollut IRC-Galleria, mutta Porin koulujen verkoista on sinne pääsy estetty.

Tapio ja Ilkka

Luokat: