Raportti-2008-09-04

Porixi-tapaaminen 2008-09-04

Neljä henkeä paikalla, toivottavasti syksyn mittaan vilkastuu.

Keskustelua

Näytönohjaimet, tehovertailut alkaa kyllästyttää. 2D-käytössä uudet näytönohjaimet on olleet riittävän tehokkaita jo 10 vuotta. Peruskäytössä 3D-kiihdytyskin riittää jopa yhdysrakenteisissa näytönohjaimissa.

Wippies-verkko, aika yleinen tuntuu olevan kun ainakin yksi wippies verkko tuntuu olevan saatavilla kaikissa paikoissa missä on sattunut kokeilemaan.

Chrome Googlelta. Kovasti uutisoitu, vaikka kyseessä on vain uusi selain ja tällä erää vasta betaversio ja vain Windowsille. Tulossa on Chrome linuxille ja mäkkärille. Saa nähdä onko Chromesta mihinkään jahka Linux-versio tulee jotta pääsee paremmin tutustumaan.

Jakeluvertailua, Debianin vakaassa jakelussa nyt vanhat versiot sovelluksista, kun julkistus oli 2007 huhtikuuta ja Debian ei vakaassa jakelussa ota uusia versioita päivityksiin. Mutta uusi Debian on tulossa syksyn mittaan, siinä sitten taas on uudet versiot. Esitettiin näkemys, että vakaata versiota, esimerkiksi Debianin virallisesti julkistettua tai Ubuntun Long Term Support -versiota, kannattaa käyttää jos tarvitsee ohjelmiston joka toimii. Testattavia jakeluita voi käyttää jos pääasia on päästä säätämään. Debianin testattava jakelu on jo jäädytetty kun julkistus piti olla syyskuussa, vaikka julkistus lykkäytyy tätä uuttakin Debian GNU/Linuxia uskaltaa jo käyttää jos on pakko saada uudemmat versiot sovelluksista kuin mitä Etchissä on.

Multimedianautiskelua

Katsoimme videolta (Ogg Vorbis -tiedostomuodossa) Stephen Fry:n kertovan vapaista ohjelmista ja juhlivan GNU-projektin 25-vuotispäivää. GNU-projektin webbisivun mukaan Debian GNU/Linux ei ole vapaa linux-jakelu. Debianin pääjakelun, eli main-osion, pitäisi kyllä olla vapaa jopa FSF:lle kelpaavalla tavalla. Ainakin aiemmin RMS käytti nimenomaan Debiania.

Läppärin omat kaiuttimet olivat turhan aneemiset, ei kunnolla kuullut mitä Stephen Fry kauniilla englannillaan selitti. Vastaisuudessa pitää ottaa vahvistimella varustetut ulkoiset kaiuttimet ja pitkä jatkojohto jos tarvii kuulla jotain.

Linux vastaan Windows -asennusvertailu

Keskusteltiin Porixin ikuisuusprojektista, jos resursseja sopivasti löytyy voitaisiin vertailu tehdä. Porixin esittelykone sopisi asennusten kohteeksi. Ubuntun romppu on, Windowsista pitäisi saada Vista-asennnustaltio jonka saa vielä yhteen koneeseen asentaa jotta päästään vertailemaan. Vistassa on huomattu käynnistystä näennäisesti nopeuttava temppu, jossa työpöytä avautuu sisäänkirjautumisen jälkeen hetikohta, mutta oikeasti ei vielä pääse mitään tekemään kun kaikenlaisia ikkunoita avautuu ja sisäänkirjautuminen on selvästi vielä taustalla touhuamassa. Käynnistysaikoja verratessa tämä pitäisi huomioida.

Vistasta pitäisi selvittää kuinka monta asennus-DVD:tä se oikein vaatii. Ubuntu lienee pakostakin paljon nopeampi asentaa yhdeltä CD:ltä, kuin mikä tahansa muu käyttöjärjestelmä joka vie monta DVD:tä.

Porixi esittelee

Porixi voi käydä esittelemässä vapaita ohjelmia ja Linuxia kiinnostuneille, kutsua vaan esimerkiksi sähköpostittamalla Porixin sihteerille. Porixin kuukausitapaamisiin ja tapahtumiin on vapaa pääsy, eli ei tarvitse olla Porixin jäsen, riittää kun on kiinnostunut vapaista ohjelmista tai Linuxista.

Ubuntu-esittely

Lokakuussa on suunnitelmissa Ubuntun 8.10 julkistuksen yhteydessä Ubuntun esittely Porin Kauppahallissa. Tapahtumaa pitäisi tiedottaa tehokkaasti, ainakin paremmin kuin elokuun Debian- ja 64Studio-esittelyä.

  • Kauppahallin lehtimainokseen mukaan Ubuntuesittely ja 64Studion esittely. Ilkka huolehtii Porixin mainoksen mukaan. Tarvittaessa muut porixilaiset osallistuvat mainoksen tekoon, tehdään Scribuksella, Inkscapella, GIMP:llä tai vastaavalla.
  • Varataan tuote-esittelytila hyvissä ajoin Ubuntun julkistuksen tienoille lauantaiksi. Ilkka selvittää Ubuntun julkaisuaikataulun ja varaa tilan.
  • Tiedotetaan Porin seudun muusikoille 64Studion esittelystä
  • Palmgren-konservatorioon tietoa, siellä opiskellaan juttuja joita nimenomaan 64Studiolla voi hyvin tehdä, eli otollinen kohderyhmä
  • Lehdistötiedote laaditaan, ja lähetetään porilaisille medioille. Yhteystiedoksi Porixin sihteerin sähköpostiosoite. Katsottiin ettei kukaan ole töissä Porixissa niin paljon että omaa puhelinnumeroa julkistettaisiin
  • Ubuntun Forumille ja Google-kalenteriin tietoa tapahtumasta. Ilkka huolehtii jahka tilavaraus on tehty.
  • Ubuntun virallinen juliste voisi olla pohjana tapahtuman mainoksille

Porilaisen median yhteystietoja voi lisätä, sivu on Porilaisen_median_yhteystietoja. Mahdollisesti myös muiden Porixin toiminnasta kiinnostuneista tahojen yhteystietoja.

Linux-pöydästä mainostusta

Linux-pöytä on joka lauantain Kauppahallissa, mutta näyttää siltä ettei asia ole kovin hyvin tiedossa. Pyritään lisäämään tietoisuutta seuraavasti:

  • Linux-pöydästä mainos pysyvästi kahvitupaan ja Kauppahallin ilmoitustaululle. Koko A5. Väritulostimella tai teetetään esimerkiksi Rajala Camerassa. Porixilla on toivottavasti riittävästi rahaa kassassa jotta voidaan maksaa tulostuskulut.
  • A4-kokoinen mainos, joka sopii pöydälle silloin kun Linux-pöytä on käynnissä. Tai sitten pienempi, jos hommataan valmis pöytämainosteline. Ilkka selvittää telinettä, ja ilmoittaa mainoksen mitat. Jos ei telinettä, askarrellaan vaikka pahvista tuki jolla mainos pysyy pystyssä pöydällä.
  • Mainos Kauppahallin webbisivulle. Näyttäisi sopivan kokoinen kuva on 507 kuvapistettä leveä. Esimerkkikuva oli 728 kuvapistettä korkea, mutta korkeus on ehkä liikaa kun läppärin ruudulla ei näkynyt kokonaan.

Tuomas lupasi tehdä mainoksia. Muut porixilaiset osallistuvat sisällön keksimiseen.

Toiminnan kehittäminen

Toivotaan ehdotuksia Porixin toiminnan kehittämiseksi. Uusia toimintatapoja, esittelyn aiheita, varainhankinnan ideoita jne.

Pori WLAN

Porin kaupungin WLAN toimi Leenan Kahvilassa ikkunapöydässä. Aiemmin oli kokeiltu toisenmerkkisellä läppärillä, ei toiminut. Mutta Lenovo R61i, sepä toimikin ja ihan hyvin pääsi nettiin. Nykyään ei tarvitse omia käyttäjätunnuksiakaan Pori WLANiin. Signaalivoimakkuus oli 15 - 20 %, mutta hyvin toimi silti. Nähtävästi Lenovossa on parempi antenni, kaupunki on yrittänyt tehdä ilmaisen WLANinsa lähetystehot mataliksi jotta se ei toimisi sisätiloissa.

–Taleman 4. syyskuuta 2008 kello 22.36 (EEST)

Luokat: