Raportti-2008-05-09

Porixi-tapaaminen 2008-05-09

Paikalla oli 8 henkeä, sivuttiin ennätystä. Ikäjakauma oli poikkeuksellinen, mukana oli kaksi alle kouluikäistäkin. Onneksi pullat ja munkit riittivät, ja yhden munkin söin vasta kotona.

Linux-esittely

Linux-esittelyyn oltiin tyytyväisiä, kävijöitä oli riittävästi jotta tapahtumaa voidaan pitää onnistuneena. Esittelykoneen myyminen ei tunnu onnistuvan, vaikutti esittelyssä käyneillä olevan jo Linux kotona eikä tarvetta uudelle tietokoneelle. Jatkossa ehdotettiin paneuduttavan systemaattisemmin Linuxin asentamisen esittelyyn, jospa se houkuttelisi uusia käyttäjiä kun huomaa itsekin pystyvänsä noin helpon asennuksen tekemään.

WLAN

Ilkan läppärillä testailtiin toimisiko WLAN. Kellään ei ollut Porin kaupungin WLAN:in tunnuksia, eli ei päästy nettiin, mutta signaalivoimakkuutta oli noin 50 % eli olisi ehkä toiminut. Toisaalta ehkä ei toimi, koska ei päästy salasanojen kyselyvaiheeseen. WLAN pitäisi toimia nurkan takana Pohjoispuistossa. Mahdollisesti käymällä puistossa avaamassa yhteys se jatkaisi toimintaa sisällä kahvilassa. Lopputulema oli kuitenkin, ettei kahvilatapaamisessa välttämätöntä tarvetta nettiyhteydelle ole. Joskus se olisi kyllä hyödyllinen.

Tapaamisia muualla?

Mietittiin voisiko tapaamisia olla muuallakin kuin Leenan Kahvilassa. Kirjastoa ehdotettiin, siellä kun olisi WLAN (ainakin jos hakee Höövelistä kaupungin WLAN:iin tunnukset). Pitäisi olla semmoinen paikka jossa äänekäskin keskustelu on hyväksyttävää. Osuuskunta Satatuulen toimistolla voidaan myös kokoontua, siellä on tietokone ja nettiyhteys.

Kesällä voisi olla Kirjurinluodossa, tosin säävarauksella. Kirjurinluodossa on nuotiopaikkakin, sinne voi tilata halot jostain, pitää selvittää mistä.

Tänä kesänä ei näillä näkymin ole kesätaukoa, jatketaan kuukausitapaamisilla toistaiseksi.

Porixin Linuxpöytä

Keskusteltiin Ilkan ehdotuksesta epämuodollisesta Linux-neuvonnasta Kauppahallin Kahvituvassa. Ehdotuksia:

  • Kerran kuukaudessa
  • lauantaina kello 12 - 14
  • torstaina kello 15 - 17
  • ruohonjuuritason neuvontaa
  • Porixin ilmoitustaulu Kahvitupaan
  • Yhteystiedot neuvottavilta kannattaa pyytää (muttei vaatia)

Sovittiin viikolla 20 kokeiltavan sekä torstai- että lauantaipäivää, katsotaan kokemuksesta kumpi toimii paremmin. Lauantaina voi olla Kahvituvalle kaupallisesti epäedullista luovuttaa yksi pöytä neuvontakäyttöön, torstaina ei iltapäivällä ole enää tungokseen asti kahvittelijoita.

Pikaisella kiinnostuskyselyllä löytyi aktiivisuutta, paikalla olisi hyvä olla kaksi Porixin edustajaa jotta voidaan keskustella keskenään jos ei neuvottavia satu paikalle.

Linuxista teemanäyttely

Kirjastoon voisi tehdä teemanäyttelyn Linuxista, tarvittaisiin jonkun verran materiaalia näytettäväksi. Linux- ja vapaat ohjelmat -aiheisia T-paitoja, tarroja, mukeja, pinsejä, julisteita, lehtiä, kirjoja yms. Tietokone jossa pyörii sopiva esittely. Ideoitavaa jää vielä tehtäväksi.

Keskustelua

Äänikorteista ja niiden Linux-tuesta. Uusiin Creativen kortteihin ei vielä ole Linux-ajureita.

Suomennostyöhön houkuteltiin väkeä, näin voi osallistua vapaiden ohjelmien tekemiseen. Vaikka suomentaa Debian-jakelun paketteja, kulkeutuu hyöty muihinkin vapaisiin jakeluihin kun Debianista voi noutaa suomennetut merkkijonot.

Debianiin voi tehdä koodiakin, mutta tällöin vaaditaan jonkun verran osaamista ja vaivannäköä. Ei tarvitse olla Debiankehittäjä saadakseen koodiaan mukaan, riittää kun löytää sponsorin joka voi lähettää paketit Debianiin. Joitakin linkkejä Debian-projektiin osallistumisesta:

GPG:n käytöstä ja avainten allekirjoituksesta keskusteltiin. Mikäli GPG:n käyttäjiä on useampi voitaisiin allekirjoittaa toistemme avaimet. Jos osallistuu vapaiden ohjelmien kirjoittamiseen tai suomentamiseen, olisi allekirjoitettu GPG-avain hyvä olemassa jotta voi tunnistautua.

Bluray ei vielä taida toimia Linuxissa, vaikka Bluray elokuvia on jo saatavilla.

Linuxin asennus siten että erillisen /home-levyosion tiedot säilyvät. Ubuntu 8.04:llä on havaittu tässä olevan vaikeuksia, vaikka tekee osiot itse ja valitsee ettei /home-osiolle tehdä tiedostojärjestelmää. Ehkä pitää

  • jättää /home käyttämättä asennuksen aikana,
  • antaa asennuksen tehdä /home hakemisto ja sinne ensimmäisen käyttäjän kotihakemisto
  • tarvittaessa siirtää uuden käyttäjän kotihakemisto /home-osiolle
  • ja liittää /home-osio liitoskohtaan /home kun asennus on valmis.

EEE PC keskusteluttaa yhä. Kuulemma jossain oli hintana 400 €, mitä pidettiin korkeana. Verkkokauppa.com ei ole vielä ilmoittanut hintaa.

–Taleman 10. toukokuuta 2008 kello 07.30 (EEST)

Luokat: