Raportti-2008-02-08

Porixi-tapaaminen 2008-02-08

Paikalla oli ennätysmäärä eli kahdeksan henkeä. Keskustelu aaltoili vilkkaasti.

Lahti

Lahti ilmoittaa ottavansa käyttöön Live@EDU-työkalun, vempulan jonka Vanhanen sai Seatlessa pistäytyessään. Vanhasen saamaa lahjaa on jo kritisoitu lehtien palstoilla ja verkkokeskusteluissa. Syitä miksi Lahti ei voi ottaa tuotetta käyttöönsä ovat

 • oppilaiden tasavertainen kohtelu
 • koulunkäynnin pitää olla maksutonta

Nämä siksi, että Live@EDU:a voivat kotoa käyttää vain ne oppilaat joilla sattuu olemaan tietyn ohjelmistotuottajan käyttöjärjestelmä tietokoneessaan. Oppilaita ei kohdella tasavertaisesti jos oma tai vanhempien käyttöjärjestelmävalinta estää käyttämästä koulun tarjoamia palveluita.

Koulunkäynnin pitää olla maksutonta, ei voida pakottaa koululaisia hankkimaan käyttöönsä maksullisia ohjelmistoja jotta koulun tarjoamia tietoverkossa käytettävissä olevia palveluita voi hyödyntää. Tämän vaikeuden Lahti tosin voi voittaa antamalla jokaisen koululaisen käyttöön tietokoneen jossa on valmiiksi asennettuina tarvittavat ohjelmistot.

Wiki

Porixilla on nyt käytössään Wiki, johon kaikki Porixilaiset (ja itse asiassa muutkin) voivat tuottaa aineistoa. Aktiviteetti on toivottavaa. Kirjoitusoikeuden saa rekisteröitymällä, homma on automaattinen eli pitää vain vastata rekisteröitymisessä järjestelmän lähettämään sähköpostiin ja sitten voi alkaa kirjoittamaan Wikiin.

IRC

Verkkokeskustelulle on IRC-kanava #porixi IRC-verkossa Freenode. Kokouksessa väitin IRC-verkoksi OFTC, mutta olin erheellinen. Molemmissa verkoissa on nyt kanava #Porixi, mutta käytetään Freenoden kanavaa.

IRC-verkon Freenode kanavalla #linuxblondit on muutama Porixin jäsen idlailemassa.

Ubuntu

Tilataan Porixin nimissä Ubunturomppuja, 15 kpl 7.10 CD ja 5 kpl 6.06 LTS CD. Tämmöinen määrä saataneen jaeltua ennen seuraavan version julkistamista.

Huhtikuussa Ubuntu julkistaa version 8.04 LTS. Koska se on Long Term Support -versio, julkistus voi myöhästyäkin. On siis vielä auki milloin Porixin voisi järjestää julkistustilaisuuden. Paikaksi ehdotettiin pääkirjastoa tai Kauppahallia.

Tilaisuutta varten voisi tehdä rompuille kansilehtiä itse poltettaviin romppuihin. Heti julkistuspäivänä ei varmaankaan ole Ubuntulta tilatut romput vielä tulleet, ja XUbuntu:a ei voi tilata eli ne pitää joka tapauksessa polttaa itse. Ubuntu on jo sen verran tehosyöppö että nuhapumpumpien koneiden käyttäjille on parempi antaa XUbuntu.

Erheellisesti väitin tapaamisessa voitavan tilata myös 6.06 LTS -romppuja. Eipä nykyään voikaan. Nekin pitää itse polttaa jos käyttöä on. Itse asentaisin kyllä LTS-version ummikkokäyttäjälle, voisi paremmin luottaa toimivuuteen. Tai asentaisin Debian GNU/Linuxin vakaan version.

Tilataan isompi kasa romppuja sitten kun 8.04 LTS on saatavilla.

Porin Lyseo siirtyy Linuxiin

Kuulemma Porin Lyseo siirtyy Linuxiin ensi syksynä. Tästä olisi mukava kuulla lisää, mahdollisesti viitteitä lehtikirjoituksiin? Tietääkö joku asiasta jotta voisi kertoa lisää?

Scribus

Scribuksesta keskusteltiin. Lisäsin sen mahdollisten teemailtojen aiheisiin.

Webbisivutalkoo

Ideoitiin webbisivujen tekoa yhteistyönä. Hyviä ideoita löytyi, tässä ydinkohtia:

 • Yksinkertainen sivu, mahdollisesti vain yksi sivu jossa kaikki oleelliset tiedot
 • Ehdotettu työkaluja MediaWiki, NVU eli Compozer ja Wordpress
 • Lisäksi HTML-lomake ja CGI-ohjelma joka päivittää sivun lomakkeesta. Salasanasuojaus.
 • Sivun päivittäminen sähköpostilla. Nörttimäinen ratkaisu.
 • Sivuja pitää olla helppo päivittää
 • Vain yksi päivittäjä, julkaisujärjestelmän toiminnallisuus yliampuvaa
 • Olisi hyvä jos ainoa tarvittava työkalu päivittämiseen on selain
 • Kävijätilasto olisi hyvä
 • Sivulle saatavilla äänestys
 • Karttalinkki

AOP

Avoimien Ohjelmien Päivä olisi Turussa lauantaina 8. maaliskuuta. Jos on useampia kiinnostuneita voitaisiin koettaa kimppakyydin järjestämistä.

Seuraava tapaaminen

Oli pohdiskelua tapaamisista useammin kuin kerran kuussa, varsinkin jos talkoo vaatii keskustelua. Seuraava tapaaminen sovittiin kuitenkin vanhaan Porixi-tapaan 14. maaliskuuta. Keskustelua voi käydä postituslistalla tai irkissä. Jos tarvetta on, pikaisen tapaamisen voi sopia.

tale 9. helmikuuta 2008 kello 06.29 (EET)

Luokat: