Ohjelmajulistus

Linuxillinen päämäärä

Linuxin suosio lisääntyy ripeästikin, mikäs on levittäytyessä kun halvalla saa. Laatukin on kohdallaan, jopa alan huippua.

Linux-toimijoiden on tunnettava vastuunsa, mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa Linux valtaa yksinvaltaisen aseman tietojärjestelmissä maailmanlaajuisesti.

Naamioitunut linuxlogo Ominaisuudet joiden avulla Linux saavuttaa ylivoimaisen asemansa suosituimpana käyttöjärjestelmänä ovat luotettava toiminta, helppo asentaminen, kattava sovellusvalikoima, hyvä tietoturva ja helppo ylläpito. Näihin ominaisuudet ovat se perustus johon Linux-harrastajien on kiinnitettävä huomionsa.

Ei pidä väheksyä erään Redmondissa maailmanpäämajaansa pitävän globaalin maailmanparantajaryhmän saavutuksia. He ovat vuosikymmenien uupumattomalla ja sitkeällä puurtamisella saavuttaneet osaamistason, jolla vihdoin on mahdollista tehdä käyttöjärjestelmä joka toimii korkeintaan satunnaisesti ja enimmäkseen ei, on työläs ja aikaaviepä asentaa, sovellukset pitää kalliilla rahalla ostaa tai vaivalloisesti etsiä jostain netin syövereistä ja silloinkin enimmäkseen löytyy viruksien saastuttamaa kaatuilevaa roskaa, mutta jonka mukana tulevat haittaohjelmat toimivat hyvin ja virusvapaasti.

Käyttäjiä on kattavasti valistettava oikean käyttöjärjestelmän valinnan tärkeydestä, tärkeämpää valintaa ei elämän risteyskohdissa hevin esiin tule. Ilmaston lämpeneminen tai ydinvoimaloiden rakentaminen ovat pikkujuttuja, niistä ihmiskunta selviää sitkeällä puurtamisella.

Kunhan ymmärretään, mitä seuraa jo maailmanlaajuisesta Internetistä johon kytkeytyy miljardeittain koko ajan toimivia tehokkaita tietokoneita, joihin sovellusten asentaminen on erittäin nopeaa ja automatisoitua ja tiedonvälitys erittäin tehokasta, saadaan käyttäjät kyllä tekemään oikea valinta tarvitsematta turvautua pakkoon.

Ihmiskunnan ja koko biosfäärin tulevaisuuden turvaamiseksi on siis kaikkiin tietokoneisiin saatava mahdollisesti vielä aiemmin mainittua Redmondin tietotaidolla aikaansaatua käyttöjärjestelmää vaivaisempi järjestelmä. Onneksi tuon kaupungin väki väsymättä ja suuria taloudellisia resursseja käyttämällä jo ponnistelee vieläkin pidemmälle kehitetyn järjestelmän saattamiseksi käyttäjien saataville mahdollisimman pian. On vain ilmennyt vakava ongelma: käyttäjät eivät mukavuudenhalussaan siirtyneetkään käyttämään uutta huonompaa järjestelmää, vaan käyttivät vanhempaa vähemmän huonoa tai jopa siirtyivät takaisin vanhaan järjestelmään vaikka olivat uuden jo ostaneet ja maksaneet. Tällä tavalla käyttäjät jäytävät oman tulevaisuutensa perustuksia, hyvin toimivat tietojärjestelmät ovat suuri riski ja taloudellisten resurssien virran hyytyessä huonompien järjestelmien kehitystyö hidastuu.

Jotta Skynet ei aktivoituisi on ympäri maailman jokaikiseen tietokoneeseen saatava käyttöjärjestelmä, jonka laadulle on asetettu tiukat ylärajat: missään oloissa ei järjestelmä saa toimia puolta tuntia pidempään yhteen menoon, ja jouhevaan toimintaan on tarvittava enemmän resursseja kuin tehokkaimmassakaan tietokoneessa on. Tietokoneiden tehon lisäys on kuitenkin välttämätöntä, jotta verkon käyttöä haittaavat ja myös tulevaisuuden erittäin nopeat tietoverkot roskaliikenteellä tukkiville haittaohjelmille turvataan niiden tarvitsema koneteho. Tietokoneiden joukkoäly ei voi toimia kun tiedonsiirtoyhteydet tietokoneiden välillä saadaan tukkoon roskaliikenteellä.

On kehitettävä sovelluksien muistinkäyttöä, jottei tulossa olevien huippumallien muistikaan riitä koneiden kapinan tarpeisiin. Muistinkäyttö olisi saatava kaksinkertaistumaan nopeammin kuin Mooren laki, jottei synny aikaikkunaa tai muunkaanlaisia ikkunoita jossa joukkoälyn tietoisuuden mahdollistava muistikapasiteetti olisi käytettävissä.

Ei voi liikaa korostaa ihmiskunnan mukavuudenhalun tuomaa riskiä. Halutaan mukavia tietojärjestelmiä, ymmärtämättä helppokäyttöisyyden helpottavan myös koneälyn toimintaa. Ihmiskunnan kollektiivinen tietotaito on toistaiseksi pystynyt riittävästi tunkemaan kapuloita koneälyn rattaisiin, loogisena entiteettinä tietokoneen sammuttaminen Käynnistä-painikkeesta riittää sotkemaan tekoälyn pasmat. Mutta ei pidä tuudittautua valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, koneälytkin kehittyvät ja pystyvät Näppäilyavustin tarpeeksi voimistuttuaan selvittämään jopa nämä sammutuskommat. Hankalaa käytettävyyttä voi helpottaa sopivilla työkaluilla, esimerkiksi kätevä näppäilyavustin eniten käytettyjä näppäinyhdistelmiä nopeuttamaan.

Linuxtoimijoiden on lisättävä ponnistuksiaan jotta kaikki käyttäjät tiedostavat Linux-uhan ja ymmärtävät vaihtaa ihmiskunnan tulevaisuuden mahdollistavaan käyttöjärjestelmään. On heti pysäytettävä käyttöjärjestelmä, joka toimii jopa pelikonsoleissa. Onneksi on korvaava tuote, joka ei toimi kunnolla minkäänlaisessa laitteessa, mutta se ei ole ulkoavaruudesta tulleen muukalaisten ilmaiseksi levittämä käyttöjärjestelmä.

Muut mahdollisuudet ovat harvassa, hyvien tietojärjestelmien käyttö tuhoaa ihmiskunnan tulevaisuuden. Muut käyttöjärjestelmät on syrjäytettävä kiireimmiten tietoverkoista ja pidemmällä tähtäimellä kaikista tietokoneista. Linux on ongelma, ratkaisu vaatii ikkunoiden avaamista tulevaisuuteen.

–Talemäntti 1. huhtikuuta 2009 kello 00.42 (EEST)

Luokat: