Edistyneempi Irkkaus

Edistyneempi irkkaus

Tavanomaiseen tapaan irkatessa jäävät näkymättä ne keskustelut jotka on käyty kun on oltu kirjautuneena ulos. Tähän auttaa kone joka on aina päällä ja johon asennetaan ohjelmat screen ja irssi. Irssin tilalla käy muukin komentoikkunassa toimiva IRC-asiakasohjelma.

Koneeseen otetaan etäyhteys, SSH on oikein hyvä. Se lähettää salakirjoitettuna yhteyttä muodostettaessa kirjoitettavat salasanat ja salakirjoittaa myös yhteydellä liikuteltavan tiedon. Yhteyden salakuuntelu ei siis hyödytä. Koneessa pitää olla SSH-palvelin ja työasemakoneessa SSH-asiakasohjelma. SSH-asiakas taitaa kaikissa Linuxeissa asentua automaattisesti, SSH-palvelimen joutuu ehkä asentamaan.

Tarvittavat asennuspaketit siinä etäkoneessa ovat siis:

  • openssh-server
  • screen
  • irssi

Tee näin

Avaa istunto työasemaltasi etäkoneeseen: ssh tunnus@etäkone.osoite Käynnistä irssi screen-istunnon sisään: screen irssi Muodosta yhteys IRC-verkkoihin ja liity kanaville kuten irssissä normaalistikin.

Edut

Se mikä tässä on hienoa, on mahdollisuus poistua istunnosta ja päästä kuitenkin myöhemmin takaisin samaan irssi-istuntoon ja jatkaa siitä mihin jäätiin. Jos kanavilla kirjoiteltiin sillä välin jotain, voi vyöryttää ruutua takaisin ja lukea vanhat viestit. Näppäilemällä Control-A Control-D poistutaan screen-istunnosta ja päästään takaisin komentotulkkiin. Siinä voi tehdä tavanomaisia juttuja mitä komentotulkissa nyt pystyy tekemään, ja screen-istunto ja irssi sen sisällä toimivat koko ajan. Komentotulkista voi poistuakin tai kirjautua kokonaan ulos, screen jää silti käyntiin.

Poistu screen/irssi -istunnosta siten että irssi jää pyörimään: /away Poissaoloni syy kuva:Computer_key_Ctrl.png-kuva:Computer_key_A_T.png kuva:Computer_key_Ctrl.png-kuva:Computer_key_D_T.png

Sitten kun joskus myöhemmin kirjaudut takaisin, mahdollisesti toiselta työasemalta kirjaudut taas SSH:lla koneeseen ja kirjoitat komennon: screen -r -d

Tuolla komennolla pääsee takaisin screen-istuntoon. Jos istuntoja on useita käynnissä, pitää ensin komentaa screen -ls jotta näkee istunnot, ja sitten pitää valita joku niistä johon liitytään. Tarkennin -ls näyttää istunnoista pid.tty.host (eli prosessin numero, päätteen tunniste ja konenimi) sekä istunnon luontiajan. Jos arvasi väärän istunnon, voi joko poistua siitä istunnosta ja valita toinen istunto johon liitytään, tai lopettaa sen istunnon (sulkemalla irssi esimerkiksi komentamalla /quit). Jos screen-istunnossa on käynnissä pelkkä komentotulkki, sen voi lopettaa komennolla exit.

Lisäjippoja

Jos etäkone on jonkun kotona tavallisen ADSL- tai kaapelimodeemiyhteyden päässä, sen osoite vaihtuilee silloin tällöin eikä sitä tavallisesti ole nimipalvelussa. Pitää siis käyttää koneen IP-osoitetta, mutta sitä on vaikea muistaa ja osoitteen muuttuessa pitää kaikille käyttäjille kertoa uusi osoite.

Tässä auttaa dynaaminen DNS-palvelu, dy.fi, dyndns.org, tai joku muu vastaava. Ensin rekisteröidään sopiva nimi palveluun, nimen ensimmäinen osa pitää itse keksiä ja loppuosa määräytyy valitun palvelun mukaan. Mahdollisesti loppuosia on useita joista voi valita mieluisimman.

Kun rekisteröinti on tehty, asennetaan etäkoneeseen ohjelma joka ylläpitää osoitetta, eli IP-osoitteen muuttuessa lähettää palveluun muutostiedon ja rekisteröity nimi alkaakin viittaamaan uuteen IP-numeroon.

Sopivia ohjelmia on esimerkiksi:

  • ez-ipupdate
  • ipcheck

–Taleman 24. marraskuuta 2009 kello 14.40 (UTC)

Luokat: