Asennusvertailu-Windows7

Windows 7

Vaikuttaa tämä Windows 7 huomattavasti paremmalta kuin Vista. Oikeastaan ihmettelee, miksi mitään Vistan kaltaista surkeaa tekelettä lainkaan ruvettiin toimittamaan asiakkaille kun kunnollistakin käyttöjärjestelmää osataan tehdä. Esimerkiksi Windows 7:ssa sisäänkirjautuminen kestää 10 sekuntia, eikä 5 minuuttia kuten Vistasssa.

Asennettiin Windows 7 Home Premium. Asennus ei ollut kovin vaikea, lähinnä ihmetytti miten vanhat levyosiot saadaan poistettua (poisto oli Asema-asetukset-toiminnoissa, ne vissiin oli piilotettu jottei tumpelo asentaja vahingossa poistele levyosioita), eteneekö asennus lainkaan kun monta minuuttia menee eikä mitään näkyvää tapahdu, ja miksi yhäkin asennuksen aikana pitää bootata kolme kertaa.

Windows 7:n käyttöoikeussopimus pienellä präntillä saatu mahtumaan myyntipakkauksen kanteen. Oleellinen sisältö kiteytyy kappaleen 4 viimeiseen virkkeeseen: Kaikki oikeudet, joita ei ole nimenomaisesti myönnetty, pidätetään. Tämä siis tarkoittaa, että jos meinaa ostamallaan Windows 7 Home Premiumilla jotain tehdä, pitäisi käyttöoikeussopimuksesta löytää lupa siihen. Jos lupaa ei löydy, pitää sitä työtä varten hankkia joku muu käyttöjärjestelmä tai ostaa lisäkäyttöoikeuksia.

Seuraavat arvot saatiin Windowsin tehomittaustyökalulla:

Suoritin 4,8
Muisti 5,3
Grafiikka 3,2
Peligrafiikka 3,2
E. Kiintolevy 5,9

Tehomittaustyökalu löytyy Ohjauspaneelista, “Järjestelmä ja suojaus”, “Tarkista Windowsin järjestelmäluokitus”. Kesti muuten taas viisi minuuttia kun etsin mistä tuo löytyy.

Ajureita ei tarvinnut etsiä ja itse asentaa, näyttivät kaikki oheislaitteet toimivan heti asennuksen valmistuttua. Näytön tarkkuuskin oli oikea. 3D-kiihdytystä ei vielä kokeiltu. Asennus kulutti levytilla 8 Gt.

Selain Toimistoohjelmat Sähköposti Teksturi Laskin Grafiikka Musasoitin Elokuvakatselin CD-poltto CD ripper PDF-katselin Sähköposti
IE8 Ei Ei Wordpad On Paint Mediaplayer Mediaplayer On, nimi? Mediaplayer Ei Ei

Asennukseen meni noin 42 minuuttia, kun asennus katsottiin päättyneeksi kun päivitykset oli asennettu ja päästy kirjautumaan sisään. Tarkemmin 25:22 kului asennukseen ensimmäiseen sisäänkirjautumiseen asti, ja 15:59 päivityksiin, kun päivitettiin Windows Updaten ilmoittamat 11 tärkeää päivitystä ja NVidian näyttöajuri. Nettiyhteys oli 2M/512 K jolla ei muuta käyttöä ollut päivityksen aikana. Ajurien asentamiseen ei katsota kuluneen aikaa, koska ilmeisesti kaikki ajurit löytyivät asennusrompulta tai ainakaan asennuksen aikana ei havaittu ajurien noutamista.

Päivitysten jälkeen käynnistykseen kuluu 51 sekuntia, sisäänkirjautumiseen 15 sekuntia ja sammuttamiseen 17 sekuntia.

Ne sovellukset mitä koneessa on toimivat asianmukaisesti. Valokuvat sai ladattua kamerasta.

Havaittuja puutteita

Koneen BIOS-kello on maailmanajassa. W7:n aikavyöhykkeeksi asetettiin Helsinki, mutta kello oli silti kaksi tuntia jäljessä kunnes nettiyhteys otettiin käyttöön. Arvattavasti W7 kävi netistä katsomasssa kellonajan.

Laitehallinta ilmoitti infrapunalaitteen löytyvän ja toimivan, mutta tiettävästi koneessa ei ole infrapunalaitetta.

Selaimeksi tuli IE8, eikä missään vaiheessa kysytty haluaako jonkun muun selaimen. Tästä kai piti EU:ssa olla määräys että selaimen pitää olla valittavissa. Ei kokeiltu voiko IE8:n poistaa. Firefox asennettiin VALO-CD versio 4:stä, mutta ei laskettu Firefoxin asentamiseen kuluvaa aikaa mukaan asennusaikaan.

Youtube ei toimi, koska Flash Playeriä ei ole. Tämä nyt kokeen havaintona, koska kuule wintoosakäyttäjien väittävän ettei wintoosaan tartte asentaa Flash Playeriä. Sama juttu Javan kanssa, ei sitäkään Windowsissa ole ennen kuin asentaa.

Virustorjuntaa ei asennettu, se pitäisi vielä jostain hommata. Tätä asennuskokeilua varten ei katsottu tarpeelliseksi asentaa virustorjuntaa, sen asentaminen lisäisi asennusaikaa.

Luokat: