Asennusvertailu-Ubuntu

Ubuntu 9.10

Ilmeni vaikeuksia Linuxin asentamisessa. Koneeseen oli asennettu Ubuntua ja Debiania useita kertoja, mutta Windows 7:n asentamisen jälkeen Linux-asennukset kaatuivat joka kerta. Piti vaihtaa uudet muistikammat koneeseen, sitten vasta alkoi Linux toimimaan.

Tässä pikaiset mittaukset, ensi viikolla tulee tarkemmat kun on useampi porixoidi paikalla mittaamassa, pitämässä kirjaa ja käyttämässä asenninta.

Windowsin asennuksessa meni yhdeksän ja puoli minuuttia ennen kuin ruudulla alkoi näkymään jotain tapahtuvankin. Ubuntussa oli ensimmäiset 3 minuuttia 27 sekuntia ruudulla vain kirkkautta vaihtava kuvake keskellä, eli ei kovin hyvin näe Ubuntussakaan asentimen tekevän jotain ja asennuksen etenevän. Mutta Ubuntussa sentään CD-asema tai kiintolevyasema teki koko ajan jotain, ja voi päätellä jotain olevan tekeillä.

Perusasennus vei 21:32, päivitys jossa päivitettiin 203 pakettia eli yhteensä 150,8 Mtavua vei 22:09. Ajurien asennus vei 4:44, eli asennettiin NVidian näytönohjaimen suljettu ajuri, jota ajurien hallinta tarjosi asennettavaksi. Yhteenä 48:25. Ajurien asennuksen eli NVidian suljetun ajurin voisi jättää pois, se tarvitaan vain jos haluaa 3D-kiihdytyksen näytönohjaimeen. 2D-käytössä avoin ajuri toimii aivan hyvin. Päivitys vei Ubuntussa enemmän aikaa kuin Windows 7:ssa, koska Ubuntun päivitystiedostojen koko oli suurempi kuin Windowsissa. Käyttöjärjestelmät oli julkistettu viikon välein, eli tilanne oli kohtuullisen tasapuolinen.

YLE Areena ja Youtube ei toimi tässä vaiheessa. Mutta kun asennettiin vielä ubuntu-restricted-extras, toimivat molemmat. Asennusaika 7:10.

Päivitysten ja ajurien asentamisen jälkeen bootattiin yksi ylimääräinen kerta, ennen kuin mitattiin seuraavat ajat: Käynnistys 36 sekuntia, sisäänkirjautuminen 12 sekuntia, sammutus 12 sekuntia.

Viralliset mittaukset

Selain Toimistoohjelmat Sähköposti Teksturi Laskin Grafiikka Musasoitin Elokuvakatselin CD-poltto CD ripper PDF-katselin
Firefox OpenOffice.org Evolution Nano, GEdit On Gimp Rytmilaatikko Totem Brasero ei Evince

Perusasennus 21:23, päivitys ajan tasalle 22:59, ajurien asennus 04:51, Ubuntu restricted extras 06:41. Päivitys kesti paljon kauemmin kuin Windowsissa, noudettavan datasetin kokokin oli paljon suurempi, eli 203 tiedostoa yhteiskooltaan 150,8 Mt. Ajurien asennus tarkoittaa näytönohjaimen suljetun ajurin asentamista, eli NVidian ajuri. Paketti ubuntu-restricted-extras sisältää suljettuja tiedostomuotoja tukevia koodekkeja, sen asentamisen jälkeen Flash player toimii selaimessa sekä iso joukko videotiedostojen tallennusmuotoja

Seuraavat ajat mitattiin kun oli käynnistetty yksi ylimääräinen kerta yllä olevien päivitysten ja asennusten jälkeen: Käynnistys 33 s, sisäänkirjautuminen 9 s, sammutus 7 s.

Luokat: