Asennusvertailu-Osa2

Asennusvertailu ratsastaa jälleen

Uusi Ubuntu, uudet vertailut. Ubuntu 10.04:n kunniaksi verrattiin asennusaikoja ja kaksinkertaistettiin koneen muisti. Nyt siis muistia 4 Gt, muuten sama kone. Asennettiin Ubuntu 10.04 Desktop i386 Finnish Remix.

Asennus USB-muistitikulta vei 18 minuuttia 41 sekuntia. Osa nopeutuksesta on muistitikun ansiota, siltä sai tiedostot luettua nopeammin kuin CD-levyltä. Vaikea sanoa asentuisiko 10.04 nopeammin kuin 9.10 samanlaiselta taltiolta kun nyt ei viitsinyt polttaa CD-levyä. Mahdollinen nopeutus lienee kuitenkin vähäinen.

Päivitys kestää

Samalla tuli kokeiltua päivitystä versiosta 9.10 versioon 10.04 Desktop i386 Finnish Remix. Ensin oli vaikeuksia, kun päivitysten hallinta sotkeentui. Paljastui tämä olevan tunnettu vika: jos asennettuna on sekä ubuntu-desktop että xubuntu-desktop -paketit, päivitys ei onnistu (vika numero 571743). Korjaus oli poistaa jompi kumpi desktopeista, sitten päivitys onnistui.

Päivitys toimi, mutta on niin julman hidas. Nopeammin pääsee kun kopioi talteen /home-hakemistopuun ja käyttäjätunnusten tiedot eli hakemistosta /etc tiedostot passwd, group ja shadow, ja palauttaa ne sitten uuteen järjestelmään (Ohjeet miten menetellä). Päivityksessä kului ensin 71 minuuttia 49 sekuntia kunnes päivitettävät paketit oli noudettu netistä (yhteysnopeus 2 Mbit/s) ja sen jälkeen 116 minuuttia 40 sekuntia kunnes päivitys oli valmis ja sai käynnistettyä päivitetyn järjestelmän ja siinä selaimen käyntiin. Yhteensä siis 3 tuntia 8 minuuttia 21 sekuntia.

Luokat: