Asennusvertailu-Lopuksi

Lopuksi

Mitattuja aikoja

Asennuksen jälkeen käytettävissä olevat sovellukset

Järjestelmä Selain Toimisto-ohjelmat Sähköposti Teksturi Laskin Grafiikka Musasoitin Elokuvakatselin CD-poltto CD ripper PDF-katselin Pikaviestin
Windows 7 IE8 Ei Ei Wordpad On Paint Mediaplayer Mediaplayer On, nimi? Mediaplayer Ei Ei
Ubuntu 9.10 Firefox Openoffice.org Evolution GEdit On Gimp Rytmilaatikko Totem Brasero Ei Asiakirjakatselin Empathy

Kommentteja

Windowsiin ei asennettu virustorjuntaa, se oikeastaan tarvittaisiin mutta tämän vertailun puitteissa olisi ollut hankalaa valita mikä virustorjunta asennetaan. Muilta osin Windows 7 asennettiin käyttökuntoon.

Asennukset tehtiin sekä Windowsille että Ubuntulle siten, että se oli ainoa järjestelmä tietokoneessa. Asennuksen aikana poistettiin kiintolevyllä aiemmin olleet levyosiot, ja annettiin asentimen omin päin tehdä haluamansa osiot levylle. Windows 7 teki levyn alkuun 100 Mt osion, ei tietoa mitä varten, ja loput levystä C:-osioksi. Ubuntu teki swapin ja juuriosion.

Arvio

Windows 7:n asentaminen käyttökuntoon sujui nopeammin kuin Ubuntu 9.10:n. Asennuksen kattavuus taasen kallistuu Ubuntun hyväksi, asennettuna on enemmän sovelluksia, esimerkiksi toimisto-ohjelmat, sähköposti ja Firefox. Windows 7:n kanssa kuluisi lisää aikaa jos siihen asentaisi kaikki sovellukset jotka Ubuntussa on valmiina perusasennuksen ja restricted-extras jälkeen, Windowista puuttuu Flash player jolloin osa webbisivuista ei toimi, esimerkiksi YLE Areena ja Youtube.

Tässä vertailussa ei saatu suuria eroja käyttöjärjestelmien välille, molemmat oli helppoja asentaa, Windowsin sai käyttökuntoon neljännestunnin nopeammin. Ubuntun käynnistäminen ja sammutus sekä sisäänkirjautuminen ovat nopeampia kuin Windows 7:alla.

Windows 7 loppujen lopuksi häviäisi aikavertailussa, jos siihen asennettaisiin ne sovellukset jotka Ubuntussakin on, ja joita tyypillinen käyttäjä luultavimmin tarvitsee. Lopputulema tästä vertailusta on, että Ubuntu 9.10 on nopeampi asentaa kuin Windows 7, ja Ubuntu käynnistyy ja sammuu nopeammin ja myös sisäänkirjautuminen on nopeampi.

Luokat: