Anturit

Lämpötila- ja muut anturit

Debian GNU/Linux versiossa 5.0 ja Ubuntu versiossa 8.10 — 10.04 asennetaan paketti lm-sensors. Sitten pääkäyttäjän oikeuksilla suoritetaan komento sensors-detect, eli Debianissa roottina ja Ubuntussa sudo sensors-detect. Tämä komento kyselee kovasti paljon, vastaa vain myöntävästi kaikkiin. Huomaa viimeisenä kysyttävän haluatko lisätä tarvittavat ytimen moduulit automaattisesti tiedostoon /etc/modules, tässsä oletusvastaus on ei, eli pelkkä Enterin painallus vastaa väärin. Tai sitten joudut lisäämään rivit tiedostoon itse.

Nyt voi komennolla sensors kokeilla saadaanko mitään mittaustuloksia näkyviin. Jos toimi, voi alkaa asentamaan mittaria työkalupalkkiin tai muualle näkyviin.

Gnome-työpöytäympäristö

Paketissa sensors-applet on Gnomen tehtäväpalkissa näkyvä pikkusovellus joka osaa näyttää antureista saatuja mittaustuloksia. Lisäämällä paneeliin “Laitteistoantureiden valvonta” saat sen näkyviin. Kannattaa katsoa onko arvot järkeviä, ja poistaa ne mittarit joiden näyttämä on pielessä, silloin ohjelma ei osaa skaalata anturin mittauksia oikein tai on jotain muuta pielessä.

Luokat: